Vijećnica u nedjelju u narandžastoj svjetlosti povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama

161

Odlukom Ujedinjenih nacija 25. dan u mjesecu novembru odabran je za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u znak sjećanja na tri sestre Maribal, protivnice diktature u Dominikanskoj Republici, koje je režim pobio na ovaj dan 1960. godine.

S ciljem podizanja svijesti u vezi sa ovim problemom, u svijetu se organizuje kampanja – „16 dana aktivizma“. Kampanja počinje 25. novembra i traje do Međunarodnog dana ljudskih prava, odnosno 10. decembra.

Zvanična boja ove kampanje je narandžasta. Milioni ljudi širom svijeta ujedinjuju se pod narandžastom zastavom, koja simbolizuje svjetliju budućnost svijeta u kojem nema nasilja nad ženama i djevojčicama. U znak promjena, narandžasto svjetlo osvijetliće čuvene znamenitosti širom BiH i svijeta.

U kampanju se uključio i Kabinet gradonačelnika Brčko distrikta BiH, u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH i ICITAP-om. U noći 25. na 26. novembar Vijećnica u Brčkom biti osvijetljena narandžastom reflektirajućom svjetlošću da podsjeti da je nasilje nad ženama nedopustivo i krši osnovna ljudska prava.