Visoki predstavnik na konferenciji Komiteta regiona u Briselu

19

Visoki predstavnik Valentin Inzko prisustvuje konferenciji Evropskog komiteta regiona (Committee of Regions – CoR) pod nazivom “Peti Dan proširenja” koja se održava u Briselu.

U svom govoru, visoki predstavnik je istakao da su brojni problemi u Bosni i Hercegovini i dalje prisutni, uprkos značajnim političkim i finansijskim investicijama. Problemi u oblasti vladavine prava sprečavaju strane investicije.

“Činjenica da vlasti na svim nivoima u BiH zanemaruju ili odbijaju obavezujuće sudske odluke, uključujući i odluke Suda BiH i Ustavnog suda BiH, kao i odluke Evropskog suda za ljudska prava, nije dobra poruka za potencijalne investitore,” rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je naglasio da međunarodna zajednica, uključujući i Komisiju EU, koja je o tome govorila u svom nedavno dostavljenom Mišljenju, također prepoznaje potrebu da se provedu reforme u pravosuđu, uključujući i one koje se odnose na Visoko sudsko i tužilačko vijeće, a koje bi donijele potrebna poboljšanja u ovoj oblasti. Međunarodna zajednica je spremna da pruži savjete i pomoć Bosni i Hercegovini u provođenju neophodnih promjena, da bi se unaprijedile ranije reforme.

“Siguran sam da bi poboljšanja u oblasti vladavine prava, uključujući i borbu protiv korupcije, pokrenula lanac investicija u BiH, a samim tim unaprijedila i život građana u cijeloj Bosni i Hercegovini”, zaključio je visoki predstavnik.