Vlada Arsić predstavio svoja djela brčanskoj javnosti

119

Vlada Arsić, novinar, pisac, pregalac, istraživač, danas je bio gost SPKD „Prosvjeta“ Brčko i pred prisutnom publikom u prostorijama ovog društva predstavio svoje knjige, svojevrsne svjedoke istorije o kojoj se malo zna, a još manje govori. Vještim tonom pripovjedača, čovjeka koji mnogo putuje, istražuje i zna, i želi svoje znanje i saznanja da podijeli sa drugima, držao je pažnju prisutnih skoro sat i po vremena, a mnogi su se zadržali i poslije da još neku riječ razmjene sa autorom.

Iako je prvenstveno novinar, pero pisca je na neki način pronašlo njega, jer niko drugi, čini se, ne bi mogao sve te važne istorijske priče i događaje o kojima je večeras govorio, bolje opisati i čitaocima donijeti. A sve knjige bazirane su na istinitim i uglavnom zaboravljenim ili događajima sakrivenim od očiju javnosti.

Knjige o kojima se priča

Najprije je publiku, nažalost malobrojnu, uveo u istorijski roman pod nazivom „Kad zvona zaneme“. Ovo djelo, sa dinamikom trilera, u kojem se prepliću stvarne ličnosti i izmaštani likovi, je ljubavna priča iz vremena kad je Srbija bila zemlja smrti, a Valjevo njena prestonica. Ovo je prvo literarno djelo poslije “Vremena smrti” Dobrice Ćosića koje govori o epidemiji pjegavog tifusa i pošasti koja je odnijela više žrtava nego sve prethodne austrougarske ofanzive. Autor, izrađenog stila, čitaoca vješto vodi kroz hodnike vremena od zatvora Ozne u Beogradu 1946. godine do valjevske bolnice 1915. godine, i obrnuto, sve do neočekivanog raspleta. Kako su Srbija i Valjevo preživjeli „vrijeme smrti“, a imaginarna porodica Andrije Srećkovića, „kao paradigma lične snage pojedinca“, i prvi talas ideoloških čistki u godinama po „oslobođenju“, kako je život pobijedio kad su čak i zvona morala da zanijeme, opisano je u ovoj knjizi „koja se čita u jednom dahu“ kažu kritičari.

Drugo djelo, istorijska drama „Noć arhangela“, posredstvom sjećanja jedne starice i vizija njene praunuke, opisuje najkobnije trenutke u životu vladara dvije srpske dinastije – Karađorđevića i Obrenovića, i neznani rasplet njihovog sukoba. U rasponu od dva vijeka,  autor opisuje i najznačajnije događaje srpske istorije, pokazujući da gotovo svi događaji iz sadašnjosti imaju dalekosežne istorijske korjene. 

„Najluđe storije iz naše istorije predstavljene su u knjizi „Neviđena Srbija“ o 89,99 uvrnutih priča iz naših krajeva.“ Pitanja na koja knjiga odgovara su: Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de Niro prodavao paradajz na niškoj pijaci? Da li ste čuli da je u Bačkoj postojala grčka država? Da li ste sigurni da znate koja rijeka protiče ispod Savskog mosta? Znate li za koridu na Tašmajdanu? Jeste li upoznati s tim da je Karađorđe četiri puta sahranjivan? Arsić je prikupio nesvakidašnje istorijske i savremene priče, koje će čitaoci, sasvim smo sigurni, vrlo često  prepričavati svojim poznanicima.

Roman „Brodolom“ zasnovan je na istinitoj priči o najvećoj riječnoj katastrofi u srcu Beograda. Brod „Niš“ je 9. septembra 1952. godine svoje putovanje završio na riječnom dnu. Za samo nekoliko minuta, u centru Beograda, udavilo se više od stotinu ljudi. Ali po nalogu vlasti odlučeno je da s brodom potone i istina. Za tragediju niko nije odgovarao, mjesto nesreće nikada nije obilježeno, a naslovne strane tadašnjih dnevnih novina ignorisale su ovaj događaj. S brodom su potonuli i bitni podaci o stradalima, što će uticati na mnoge živote. 

Tribina  i predavanje koje treba da posluša svaki roditelj, nastavnik, čovjek

Takođe danas, samo u dnevnom terminu, Arsić je održao i predavanje pod nazivom „Ukradena bezbjednost“ za nastavnike, pedagoge, učenike, predstavnike institucija i organizacija, ali i za zainteresovane građane, o velikoj pošasti današnjice – predatorima s društvenih mreža i interneta uopšte, o pedofiliji, narkomaniji, trgovini ljudima, organima, elitnoj prostituciji.  Arsić je sertifikovani predavač MUP-a Srbije o zaštiti djece od internet predatora, pedofilije, trgovine ljudima i drugih pošasti i edukator Fondacije “Tijana Jurić”, koji je do sada u brojnim gradovima Srbije i regiona imao predavanja o ovoj temi, kako za djecu, tako i za odrasle. Ispričao je veoma potresne priče o djeci koja su upala u kandže pedofila, mladim ženama koje su upale u lance „seks trafikinga“, učenicima generacije koji su umrli od predoziranja. Ovo su priče koje se ne dešavaju tamo negdje i zato ih trebamo biti svjesni, poruka je predavanja.

Ovom prilikom predstavio je i svoje prvo djelo kao pisca – knjigu „Lopatanje đavola“ kroz koju je otkrio stvarnu istinu o nekadašnjem duhovno-rehabilitacionom centru kraj istoimenog manastira. Knjiga je nastala kao plod jednogodišnjeg istraživanja problema narkomanije u Srbiji, pandemije koja je zahvatila sve pore društva, a o čemu se rijetko ili sporadično govori. Prenio je potresne priče roditelja koji su izgubili djecu u kandžama narkomanije. „Volite svoju djecu, pričajte im, pričajte sa njima, imajte odnos pun povjerenja, da Vam se Vaša djeca u svakom trenutku mogu obratiti i zatražiti pomoć ako skrenu s puta“, kaže Arsić.

Knjiga „Lopatanje đavola“ pisana je kroz prizmu dešavanja u Crnoj Reci, poslednjem utočištu za armiju bivših ljudi, svih onih koje je društvo otpisalo i pustilo u vodu. Suštinsko pitanje je kome je trebalo da se ugasi i poslednja nada roditelja, svih onih koji su prije toga pokušali sve što im je bilo dostupno, od Drajzerove, privatnih klinika, liječenja u inostranstvu, da bi jedine rezultate naposljetku uspjeli da ostvare u Crnoj Reci, gdje su se koristile, doduše nekonvencionalne, ali, pokazalo se, veoma uspješne metode, navodi se u osvrtu na knjigu.

Osim ove, napisao je i dramu „Izgubljene u magli“ o tri mlade djevojke koje dopadaju u ruke kriminalaca i svodnika elitne prostitucije, od kojih se samo jedna, pukim slučajem, spašava i vraća iz Italije u Srbiju, i kroz čiju potresnu priču možemo da saznamo da vrlo lako mnoge mlade osobe mogu postati seksualno roblje.

Možda najpotresnije djelo ovog pisca je roman „Armagedon“ inspirisan potresnim i užasnim istinitim nesrećama koje su se dogodile na teritoriji Republike Srbije. „Iako gorko potresna i stvarna, ova knjiga ne samo da razotkriva načine na koje predatori vrebaju svoje žrtve, već predstavlja i edukativno štivo za svakog roditelja. Kakve nas opasnosti vrebaju na internetu, kako da prepoznamo situacije koje mogu biti rizične i kobne za našu decu, kako da ih sprečimo i predupredimo, samo su neka od pitanja na koja autor daje odgovor u ovom izuzetnom delu“, rekao je Saša Živanović, načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije.

O Vladi

Vlada Arsić rođen je u Beogradu 1963. godine. Dugogodišnji je urednik i novinar u brojnim listovima i časopisima. Pisao je za Press, Ilustrovanu politiku, Politikin zabavnik, Nacionalnu reviju Srbije, reviju SAT Plus… Autor je i prvi urednik televizijske serije „Od zlata jabuka“. Putuje, istražuje i otkriva istinu.

Neke od predstavljenih Arsićevih knjiga možete iznajmiti i u biblioteci SPKD “Prosvjeta” Brčko.