Vlada Distrikta raspravljala danas o korona virusu

57

Članovi Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjoj redovnoj sjednici raspravljali su o aktuelnoj situaciji u svijetu uzrokovanoj korona virusom, te predložili da institucije zdravstva u Distriktu obave potrebne pripreme u slučaju eventualne pojave virusa na području Brčko distrikta BiH, kao i da informišu javnost o primjeni preventivnih mjera.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović na sjednici je informisao prisutne da u ovom trenutku u Brčko distriktu BiH, kao ni u BiH, nema zabilježen nijedan slučaj obolijevanja uzrokovan takozvanim korona virusom, ali da se opasnost ne može u potpunosti isključiti.

Pododjeljenje za javno zdravstvo preporučuje primjenjivanje osnovnih mjera za smanjenje rizika od prenosa akutnih respiratornih infekcija, te ljekari savjetuju:
1. izbjegavanje velikih skupova ljudi kako bi se spriječilo prenošenje infekcije kapljičnim putem;
2. korištenje zaštitne odjeće i specijalnih maski za zdravstvene radnike;
3. pojačati higijenske mjere (čišćenje, dezinfekcija, provjetravanje);
4. izbjegavati bliski kontakt s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju;
5. izbjegavati bliski i nezaštićeni kontakt sa živim i uginulim životinjama;
6. često pranje ruku, posebno nakon kontakta s bolesnicima i njihovom okolinom;
7. termička obrada namirnica, posebno mesa;
8. ukoliko nije neophodno, odložiti putovanje, posebno u dijelove svijeta gdje su već registrovani oboljeli;
9. prije putovanja se savjetuje putnicima da od svog ljekara potraže dodatne informacije, jer neke zemlje, uzimajući u obzir lokalni kontekst, mogu prilagoditi preporuke SZO;
10. putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju koristiti jednokratne maramice prilikom kašljanja i kihanja;
11. putnici koji prije, u toku ili nakon putovanja iz oblasti gdje su registrovani oboljeli, razviju simptome (povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, otežano disanje) trebaju se javiti svom ljekaru i naglasiti gdje su putovali.

Korona virusi su velika porodica virusa od kojih neki mogu uzrokovati bolest kod ljudi, a drugi kruže među životinjama.