Vlada na tematskoj sjednici raspravljala o položaju mladih

25

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je održala 4. tematsku sjednicu i razmatrala Akcioni plan 2020–2022. godina za poboljšanje položaja i statusa mladih u Brčko distriktu BiH, koji je predložio Savjet mladih Brčko distrikta BiH.

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić rekao je da je Vlada razmotrila informaciju i Akcioni plan i zadužila sva nadležna odjeljenja, organe uprave i institucije, da u narednom periodu razmotre navedene mjere, predlože načine rješavanja tih mjera i budžetsku implikaciju.

„Dat je rok od 30 dana, nakon čega će na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove biti formirana radna grupa u kojoj će da budu rukovodioci iz organa javne uprave i institucija, da bi se predložene mjere izanalizirale i provele, kao i budžetske implikacije, i eventualno da predložile dodatne mjere, a koje imaju za cilj poboljšanje položaja mladih u Brčko distriktu BiH”, rekao je Blažić, ističući da će rok za realizaciju mjera, nakon to budu definisane, biti dvije godine.

Predsjednica Savjeta mladih Brčko distrikta BiH Tea Ružić rekla je da se Akcioni plan sastoji od četiri oblasti značajne za mlade.

„To je oblast preduzetništvo, mladi i samozapošljavanje, zatim stambena politika prema mladima, potom obrazovanje i stručno usavršavanje mladih, te institucionalno sudjelovanje mladih. Izdvojila bih sada prvu mjeru, a to je projekat podrške mladim preduzetnicima kroz izgradnju poslovnog inkubatora u centralnoj gradskoj zoni. Ono što bih još sad izdvojila jeste ponovno uvođenje stipendija studentima deficitarnih struka tj. da se u ovim stipendijama rangiraju ponovo studenti deficitarnih struka i uvođenje srednjoškolskih stipendija na prijedlog naših srednjoškolaca, kao i izgradnja studentskog i školskog doma, na prijedlog studenata brčanskih fakulteta“, rekla je Tea i dodala da je ovo prvi akcioni plan, te da mladi na ovome neće stati.