Vlada odobrila 1.000.000 KM za nezaposlene i 1.600.000 KM za udruženja i sportske klubove

134

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Program utroška sredstava za 2020. godinu – III dio i Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterijuma za korištenje novčanih sredstava s pozicije grantova neprofitnim organizacijama za 2020. godinu po javnom pozivu.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević izjavio je da je po ovom programu najveći dio sredstava, odnosno oko 3.000.000,00 KM, predviđen za suzbijanje posljedica korona virusa.

„Takođe, tu je transfer od 1.000.000,00 KM Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, da bi ova sredstva bila raspoređena nezaposlenima. Kada je riječ o transferima u oblasti sporta i kulture, najznačajnija je stavka od 1.600.000,00 KM, a taj novac će biti raspoređen po utvrđenim kriterijima, sportskim klubovima i udruženjima na prostoru Distrikta. Većina klubova u Distriktu će nastaviti takmičenje u narednoj sezoni i ti novci su im neophodni da bi mogli započeti svoj redovan rad“, rekao je Gudeljević.

Na vanrednoj sjednici usvojena je i Odluka kojom se vrši prenamjena sredstava u iznosu od 3.500.000,00 KM i sredstva će se isključivo koristiti za saniranje zdravstvenih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće zbog COVID-19 na području Distrikta.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju kriterija za finansiranje planova i programa rada ili zahtjeva mjesnih zajednica, udruženja građana i fondacija Brčko distrikta BiH i Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava grantova – subvencija u 2020. godini u Kabinetu gradonačelnika – IV. dio.