Vlada usvojila Nacrt zakona o socijalnom preduzetništvu Brčko distrikta BiH

17

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojila je, na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Nacrt zakona o socijalnom preduzetništvu Brčko distrikta BiH.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević rekao je da je riječ o pravnoj materiji koja je novost na prostoru Bosne i Hercegovine, a kojom se uređuje status i registar socijalnih preduzeća, uslovi i postupak za sticanje statusa socijalnog preduzeća, prestanak poslovanja, podrška razvoju socijalnog preduzetništva, kao i pitanja od značaja za socijalno preduzetništvo i socijalna preduzeća na prostoru Distrikta.

„Pod socijalnom ekonomijom podrazumijeva se ekonomija čiji prevashodni cilj nije ostvarivanje dobiti. Kroz ovaj zakon biće regulisano 49% dobiti ovih preduzeća, koja može biti podijeljena među vlasnicima kapitala, odnosno suvlasnicima firmi, što će biti jedan od uslova preduzećima za sticanje statusa socijalnog. Socijalno preduzetništvo je inovativni, novi pristup i način rješavanja društvenih problema poput socijalnih, zdravstvenih, ekoloških pitanja kao i svega onog što Vlada, kroz druge programe, može teško ostvariti. Tu mislim na zapošljavanje teže zapošljivih kategorija stanovništva, dakle osoba koje spadaju u marginalne grupe, tako da će to biti jedan od osnovnih uslova za sticanje statusa socijalnog preduzeća“, rekao je Gudeljević na konferenciji za medije.

Ovim zakonom se ujedno predviđa i osnivanje savjeta za praćenje rada socijalnih preduzeća, u kojem će Vlada imati svoj uticaj, a resorno odjeljenje će voditi evidenciju o tim preduzećima i potvrđivati njihov status.

Zakon se šalje u skupštinsku proceduru, a ukoliko bude prihvaćen, javnost će detaljnije biti upoznata sa njegovom primjenom.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postUskoro preporuke za suzbijanje pandemije tokom praznika
Sledeći postPrecizirane površine Bimeksa za otkup za potrebe pravoslavnog groblja