Vozači iz BiH od danas granicu sa Hrvatskom (EU) i Srbijom prelaze bez kontrole zelenog kartona

44

Provedbenom odlukom Evropske komisije оd 28. septembra 2020. godine, o primjeni Direktive Evropskog parlamenta i Vijeća koja se odnosi na provjere osiguranja od građanskopravne odgovornosti u pogledu upotrebe motornih vozila koja se uobičajeno nalaze u Bosni i Hercegovini, od danas 19. oktobra 2020.godine, provjere osiguranja motornih vozila od građanskopravne odgovornosti u skladu sa navedenom direktivom se ukidaju, saopšteno je iz organizacije “Biro zelene karte u BiH”.

“Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanja kriterija i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala član tzv. Podsistema registarske oznake,” navodi se u saopštenju.

Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa, i to biroima zemalja Evropske unije, Švajcarske (i Lihtenštajn), Andore, Islanda, Norveške, Srbije, vlasnicima motornih vozila iz Bosne i Hercegovine je omogućeno da od 19.10.2020. godine putuju u navedene zemlje bez kontrole postojanja zelene / bijele karte (IMIC) od strane nadležnih organa navedenih zemalja.

“Zvanični organi na granicama Evropskog ekonomskog prostora i drugih gore navedenih zemalja, prestaju sa obavezom da kontrolišu postojanje zelene / bijele karte (IMIC), kao dokaza o postojanju osiguranja od odgovornosti za štete pričinjene trećima, za sva vozila sa BIH registarskim oznakama,” pojašnjavaju iz Biroa zelene karte.

Zelena / bijela karta (IMIC) kao dokaz o postojanju obaveznog osiguranja od auto odgovornosti je neophodna za putovanje u jednu od preostalih 13 članica Sistema zelene karte, a to su: Albanija (AL), Azerbejdžan (AZ), Bjelorusija (BY), Iran (IR), Izrael (IL), Sjeverna Makedonija (MK), Maroko (MA), Moldavija (MD), Crna Gora (MNE), Rusija (RUS), Tunis (TN), Turska (TR) i Ukrajina (UA).

Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini osnovan je kao udruženje i predstavlja osiguravajuća društva Bosne i Hercegovine u sistemu zelene karte, kako je to definisao Savjet biroa Kretskim sporazumom. Djeluje kao neprofitna i nevladina organizacija koja svoje ciljeve ostvaruje na cijelom području Bosne i Hercegovine. Članice Biroa zelene karte u Bosni i Hercegovini, koji trenutno ima 24, su osiguravajuća društva koja se bave poslovima osiguranja od automobilske odgovornosti.