Vrijeme je za suzbijanje ambrozije

37

Tokom mjeseca jula potrebno je početi sa suzbijanjem ambrozije. U ovom periodu visina stabljike ambrozije je oko 10-20 cm, lako je uočljiva i još ne cvjeta, te je sada najpogodnije da se mehanički ukloni čupanjem cijele stabljike.

Ambrozija je vrlo invazivna biljka. Jedna stabljika godišnje proizvede oko 60 hiljada sjemenki. Polen ambrozije se zbog svog aerodinamičnog oblika širi oko jedan kilometar u krugu biljke, a vjetar ga može raznijeti i na udaljenost od nekoliko stotina kilometara. Jedna zrela biljka ambrozije otpušta i do osam miliona polenovih zrnaca godišnje, a polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergenata. Prag koji izaziva alergijske reakcije je vrlo nizak i manji je od 20 polenovih zrna po kubnom metru zraka. Samo sjeme je izrazito otporno i može preživjeti i sačuvati klijavost, čak i u nepovoljnim uslovima, i do 30 godina.

U suzbijanje ambrozije mogu da se uključe svi građani, čupanjem ove korovske biljke u svojim dvorištima, njivama, obodima šuma; javne površine, u većem obimu, održava javno komunalno preduzeće, dok neuređene i zapuštene površine na kojima niče ambrozija treba prijaviti inspekciji.