Za 86 lica u Brčkom potvrđena infekcija virusom SARS-CoV-2

165

Iz Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH danas je saopšteno da je na teritoriji Brčko distrikta BiH 86 lica zaraženo virusom korona. Pod zdravstvenim nadzorom, odnosno u izolaciji zbog COVID-19, je 528 lica.

Od početka epidemije, na teritoriji Brčko distrikta BiH uzorci za testiranje na virus SARS-CoV-2 uzeti su od 1.536 lica. 1.422 uzorka su bili negativni, ukupno je bilo 114 pozitivnih, dok se u ovom trenutku ne čeka ni na jedan rezultat.

23 lica su se oporavila od bolesti, dok je pet osoba preminulo. U proteklih nekoliko dana broj zaraženih lica se svakodnevno uvećavao za 8 – 10 novih slučajeva, dok podatke o tačnom broju zaraženih niko ne može znati, s obzirom da ima lica koja mogu da prenesu virus, ali bez da to znaju, ukoliko nemaju nikakav simptom bolesti.

Inspekcija Brčko distrikta BiH od sutra će pojačati rad na terenu, posebno u ugostiteljskim objektima i prodavnicima, te je odstojanje od drugih lica u objektima i institucijama, nošenje maske, što češća dezinfekcija i generalno smanjen kontakt sa drugim licima, obavezno i ukoliko se ne poštuje, novčano kažnjivo.

Iz Pododjeljenja za javno zdravstvo građanima skreću pažnju da se i dalje pridržavaju svih mjera zaštite koje su na snazi u Brčko distriktu BiH, a za dodatne informacije mogu kontaktirati besplatan broj 0800 50 606.