Za nesavjestan rad optuženi članovi UO JP „Putevi Brčko“

90

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika i dva člana Upravnog odbora JP “Putevi Brčko” za nesavjestan rad u službi u vezi sa povećanjem ličnih primanja direktora tog preduzeća.

A.K., M.V. i S.Č. optuženi su da su suprotno propisima usvojili odluku na osnovu koje je direktoru preduzeća M.M. omogućena isplata stimulativnog dijela plate za 2017. godinu u iznosu većem od 15.000,00 KM.

„Tužilaštvo Distrikta stavilo je optuženima na teret da su u decembru 2016. godine, postupajući kao odgovorne osobe u Distriktu, usvojivši, suprotno propisima, prijedlog direktora za utvrđivanje stimulativnog dodatka na platu, nesavjesno postupili u obavljanju dužnosti. Tereti ih se da su jednoglasno donijeli odluku na osnovu koje je direktoru preduzeća M.M., po tom osnovu, u 2017. godini isplaćeno 15.547,22 KM, kao i 9.848,22 KM za doprinose iz tog dodatka, čime je za te iznose oštećeno ovo javno preduzeće,“ navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Optužnica za krivično djelo „nesavjestan rad u službi“, sa zaprijećenom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, dostavljena je Osnovnom sudu Distrikta, gdje je u cijelosti i potvrđena.