Za program samozapošljavanja izdvojeno pola miliona KM

123

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju programa samozapošljavanja na području Brčko distrikta BiH u 2020. godini.

„Ukupan iznos sredstava za realizaciju Programa je 500.000,00 KM, a sredstva su obezbjeđena iz Budžeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu. Na osnovu zaključka Vlade prioritet programa samozapošljavanja imaju lica do 30 godina starosti,“ saopšteno je iz Vlade.

Članovi Vlade usvojili su i Prijedlog odluke o izdvajanju novčanih sredstava po prigovorima pristiglim na osnovu objavljene liste korisnika novčanih sredstava u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog COVID-19 u Brčko distriktu BiH. Odluku čini lista korisnika po prigovorima pristiglim na osnovu objavljene liste korisnika u ukupnom iznosu od 59.277,41 KM.

Usvojen je i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na izvještaje o realizaciji programa subvencionisanja dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BiH za 2018. godinu, zatim Prijedlog odluke o usvajanju programa subvencionisanja dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BiH kao i Zaključak o izmjeni Zaključka o davanju saglasnosti na organizacioni plan Odjeljenja za javne poslove.

Članovi Vlade razmatrali su i Informaciju o problemu neisplaćivanja sredstava za 2020. godinu za šest mjesnih zajednica u Brčko distriktu BIH i usvojila predloženi zaključak Odjeljenja za stručne i administrativne poslove da se grantovska sredstva za 2020. godinu realizuju i za te mjesne zajednice, koje su zbog nedostavljenog relevantnog izvještaja o utrošku granta dobijenog u 2018. godini, bile kažnjene.