Zajednička novogodišnja press konferencija Vlade i Skupštine – godina na izmaku zadovoljavajuća

20

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić i predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić, organizovali su zajedničku novogodišnju press konferenciju.

U svom uvodnom govoru, gradonačelnik Kadrić rekao je da je trenutna Vlada Distrikta, koja je sa radom započela 19. januara ove godine, usvojila dva budžeta i dva rebalansa budžeta primjenjujući novi Zakon o budžetu, uz sve prateće podzakonske akte, te je naglasio bitne dokumente koji su usvojeni poput Strategije razvoja Brčko distrika BiH, kao i projekte koji se privode kraju (kupalište u Brezovom Polju) ili su završeni (rekonstrukcija SMS Blatuša, premještanje gradske fontane „Mladost“).

„Pokrenuli smo realizaciju projekata u našem gradu, osluškujući potrebe naših građana, u želji da Brčko bude lokalna zajednica za primjer, kao što su uljepšavanje užeg centra grada i rekonstrukcija objekata u pješačkoj zoni, utopljavanje zgrada Doma zdravlja i Bolnice, trasiranje autoputa kroz teritoriju Brčko distrikta BiH, koji će činiti buduću dionicu autoputa Beograd-Sarajevo…“, istakao je, između ostalog, gradonačelnik Kadrić.

On je podsjetio da je Vlada započela sa intenzivnom realizacijom poslovnih inicijativa renomiranih kompanija, te da se od tih incijativa očekuju benefiti isključivo za građane Distrikta i stvaranje pravnog ambijenta koji će u budućem periodu privući i povećati dolazak investitora na područje Distrikta.

„Uz podršku Svjetske banke, pred nama su četiri važna projekta: izgradnja centra za upravljanje čvrstim otpadom, sanacija postojeće deponije i njeno uređenje, uređenje obale rijeke Save, regulacija korita rijeka Brke i Blizne“, izjavio je gradonačelnik, te podsjetio da su Brčko u ovoj godini posjetili brojni ambasadori, članovi međunarodnih organizacija i visokopozicionirani državni službenici.

Predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić opisao je godinu koja je na izmaku kao zadovoljavajuću, uzimajući u obzir okolnosti u kojima je djelovala i Vlada i Skupština, prije svega misleći na uslove uzrokovane pandemijom.

„Mislim da smo pokazali visok stepen odgovornosti, budući da je Vlada Brčko distrikta BiH formirana najranije od svih izvršnih vlasti na prostoru Bosne i Hercegovine, i mislim da je to pokazalo i odredilo pravac djelovanja ove vladajuće većine. Brzo je postignuta saglasnost o izboru gradonačelnika, predsjednika Skupštine i krenulo se u realizaciju značajnih projekata“, izjavio je predsjednik Skupštine Siniša Milić, te naglasio i značaj formiranja Kancelarije za prevenciju korupcije, naručito u smislu zaštite onih koji prijavljuju korupciju.

„U svakom slučaju, podijelit ću optimizam za 2022. godinu, u nadi da će biti bolja nego ova koja je na izmaku, kako u pogledu epidemiološke situacije, tako i u smislu stvaranja uslova za ekonomski razvoj distrikta Brčko, što znači da će mladi tražiti svoju perspektivu i graditi je na prostoru Brčkog, i da će oni koji su otišli iz ovog grada, naći motive da se vrate i da zajednički kreiramo i provodimo politike“, za kraj je dodao predsjednik Skupštine Siniša Milić.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postPobjeda Lavica protiv Leotara 03
Sledeći postRadarske kontrole za period 4.1.2022. godine do 9.1.2022. godine