Započela kampanja zagovaranja zapošljavanja osoba sa invaliditetom

19

Organizacija „People in Need“ započela je kampanju pod nazivom „Moj posao – ekonomsko osnaživanje osoba s invaliditetom“, koja ima za cilj da pokaže cjelokupnoj javnosti, ali i donosiocima odluka, da je neophodno poboljšati proces zapošljavanja za osobe sa invaliditetom u BiH.

„Osobe sa invaliditetom (OSI) su, uz adekvatnu pripremu, apsolutno zaposlive i mogu dati svoj doprinos ostvarivanju poslovnih ciljeva kompanija“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

U sklopu kampanje kreiran je i video, koji je sniman na više lokacija u BiH, a prikazuje stavove građana BiH o zapošljavanju osoba sa intelektualnim poteškoćama, te donosi priče osoba sa intelektualnim poteškoćama u radnom okruženju.

Govoreći od ciljevima projekta i kampanje „Moj posao – ekonomsko osnaživanje osoba s invaliditetom“, Sanja Lepić, direktorica organizacije „People in Need“, rekla je da su u fokusu projekta osobe sa intelektualnim poteškoćama i naglasila da je riječ o najranjivijoj populaciji, onoj koja je nerijetko smještena u institucije, daleko od očiju javnosti, društva, mogućih poslodavaca, donosioca odluka.

„Mi se kroz projekat bavimo osobama sa invaliditetom koje su prošle proces deinstitucionalizacije, što znači da je njihov boravak u institucijama ili preveniran, ili im je omogućen izlazak. Svaka osoba ima potrebu da se ostvari kao ljudsko biće i potvrdi kroz neki posao, pa tako i osobe s invaliditetom. Oni imaju svoje želje i afinitete, ali je spektar profesija kojima se mogu baviti ograničen. Zapošljavanje je samo još jedan korak u poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom u procesu inkluzije u društvo, kao ravnopravnih članova društva, sa svim zagarantovanim pravima“, kaže Lepić.

Zahvaljujući projektu, Nikolina Mihajlović, korisnica projekta, trenutno radi u prodavnici jednog bh trgovačkog lanca. Kako kaže, njeni zadaci su provjera rokova artikala na policama i slaganje polica. Ističe da je srećna zbog činjenice da je dobila priliku da radi, a njene koleginice ističu da se savršeno uklopila u radno okruženje.

„People in Need“, uz podršku partnerskih organizacija „ProReha“, „Sumero“ i „Nešto Više“ provodi u Bihaću, Banja Luci, Brčkom, Sarajevu, Trebinju, Vitezu, Mostaru i Zenici projekat čiji je cilj osnaživanje najmanje 70 osoba sa invaliditetom, da bi bili konkurentni na otvorenom tržištu rada, dobili praktične obuke i podršku za specifična zanimanja koja su u skladu sa njihovim sposobnostima, željama i afinitetima. Kroz projekat se ujedno edukuju i preduzeća i preduzetnici koji potencijalno mogu i žele da zaposle osobe sa invaliditetom, te radi na javnom zagovaranju ove opcije.

Projekat „Moj posao“ finansira Vlada Republike Češke, a trajaće do kraja 2022. godine.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postŽOK “Bimal – Jedinstvo” – Fudbalska utakmica i paketići za podmladak na kraju jesenjeg dijela sezone
Sledeći postPobjeda Lavica protiv Leotara 03