Zaselak Peškiri u izolaciji

39

Komandant Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izdao je naredbu kojom je naložio Policiji Brčko distrikta BiH da preduzme sve potrebne radnje kojima će se izvršiti blokada i izolacija gornjeg dijela zaseoka Peškiri, selo Gornji Zovik, na području Brčko distrikt BiH zbog potvrđene sumnje da je s mještanima ovog dijela zaseoka u kontaktu bila osoba zaražena korona virusom, a s ciljem sprečavanja širenja, odnosno prenošenja korona virusa na ostali dio mještana zaseoka Peškiri i mjesta Gornji Zovik, te susjednog mjesta Velino Selo u Općini Čelić.

Šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić na današnjoj konferenciji za medije rekao je da je utvrđeno da je zaražena osoba u prvim kontaktima bila sa devet osoba, u drugim sa šest osoba s područja Peškira i sa tri osobe s područja Tuzlanskog kantona.

„Policija Distrikta zajedno s Inspektoratom, Odjeljenjem za javnu bezbjednost i Crvenim krstom juče je u poslijepodnevnim časovima informisala stanovništvo vezano za odluku i naredbu Kriznog štaba, te je zajedno sa timovima higijensko-epidemiološke službe izvršena i dezinfekcija prostora i objekata koja lica koriste. Tu se već nalaze i febrilni timovi JZU „Zdravstveni centar Brčko“ radi uzimanje uzoraka. Zaselak Peškiri broji oko 25 kuća i ima oko 50 stanovnika, uglavnom starije životne dobi“, rekao je šef Policije Goran Pisić.