Zaštitite se od hladnoće, povreda i bolesti uzrokovanih zahlađenjem

53

Tokom hladnih zimskih dana ne bi trebalo da izbjegavamo boravak napolju, ali bi trebalo da se dodatno zaštitimo, posebno od akutnih bolesti respiratornih organa u ekstremnim zimskim uslovima, kao i od povreda koje mogu nastati na snijegu i ledu. 

Pravilnim postupanjem i pripremom se mogu spriječiti ili bitno smanjiti posljedice koje vremenske pojave (hladnoća) mogu prouzrokovati. Zato ozbiljno prihvatite preporuke koje građani trebaju poštovati na temperaturama ispod nula stepeni celziusa, kažu u Institutu za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica (INZ).

Rizik za zdravlje

Izrazito niska temperatura predstavlja veliki rizik za zdravlje mnogih ljudi, a naročito za osjetljive kategorije, kao što su starije osobe, djeca, trudnice te hronični bolesnici (srčani bolesnici, plućni bolesnici, bubrežni bolesnici, dijabetičari, osobe sa visokim pritiskom).

Niska temperatura dovodi do sužavanja krvnih sudova, a sa njihovim sužavanjem dolazi do rasta krvnog pritiska. Usljed rasta krvnog pritiska, već suženi krvni sudovi kod hroničnih bolesnika mogu dovesti do neželjenih posljedica, a to su moždani ili srčani udar. Kod hroničnih plućnih bolesnika, usljed sužavanja krvnih sudova, dolazi do pogoršanja njihove osnovne bolesti, kao što su astma, te hronična opstruktivna plućna bolest.

Izloženost niskim temperaturama, bilo u unutrašnjem ili vanjskom prostoru, može različito djelovati na zdravlje, od blagih simptoma do ozbiljnih ili po život opasnih zdravstvenih stanja. Nepovoljne zimske okolnosti, koje pogoduju razvoju akutnih respiratornih bolesti su nagla promjena klime s dnevnim oscilacijama temperature kojima se organizam treba prilagoditi, a za to troši i energiju, navode stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Diše li se na usta, sluznica se ohladi i podložnija je upalnim procesima. Slično se sa sluznicom događa i u suvom toplom prostoru. Jaki zimski vjetrovi ili promaja uzrokuju gubljenje tjelesne toplote.

Zimi hrana sadrži malo svježeg voća i povrća koji su izvori odbrambenih vitamina A i C. Pušenje povećava rizik od obolijevanja isto kao i boravak u zatvorenoj zadimljenoj prostoriji. U zatvorenom, neizvjetrenom prostoru lakši je prenos uzročnika bolesti s jedne osobe na drugu.

Spriječiti oboljenja

Provođenje ličnih zaštitnih mjera najbolji je način sprečavanja oboljevanja. Na prvom je mjestu jačanje imuniteta. Dobro je što manje boraviti u zatvorenom, zadimljenom ili zagađenom gradskom prostoru. Ako okolnosti ne omogućavaju konzumiranje svježeg voća i povrća, mogu se na dnevnoj bazi uzimati i farmaceutski preparati koji sadrže potrebne vitamine i minerale, te treba dovoljno spavati i biti odmoran, preporučuju ljekari.

Preporučuje se izbjegavanje ili ograničavanje izlazaka u ranim jutarnjim i noćnim satima. Prilikom izlaska preporučuje se zaštita glave, ruku i prekrivanje usta šalom da bi se spriječilo direktno udisanje hladnog vazduha. Maloj djeci i bebama je naročito važno utopliti šake i stopala i zaštititi glavu kapom.  Trebalo bi izbjegavati i dugo stajanje ili sjedenje, kao i obuvanje cipela s visokom ili preniskom potpeticom.

U organizam bi trebalo unositi dovoljnu količinu tečnosti (najmanje dva litra tople bezalkoholne tečnosti), te izbjegavati alkohol i kofein, jer smanjuju podnošenje hladnoće.  

Kretanje vani

Izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, te sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje, te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama. Ako je, prilikom fizičkih aktivnosti, došlo do povećanog znojenja i vlaženja odjeće, potrebno ju je presvući u toploj prostoriji i osloboditi se viška odjevnih predmeta.

U slučaju poledice, povećana je mogućnost ozljeđivanja, odnosno padova i lomova. U takvim uslovima je najbolje ne izlaziti dok se trotoari i druge površine za hodanje ne očiste, kažu u INZ.

Ako se na klizav teren već mora, onda nikako ne držati ruke u džepovima. Slobodne ruke su potrebne u slučaju klizanja i padanja, da se pomoću njih održite na nogama. Na rukama treba imati rukavice, a na nogama obuću koja se ne kliže. Kretati se uz zid zgrada, vodeći računa o ledenicama.

Ako je usljed izlaganja hladnoći, koža prstiju šake ili stopala blijeda uz pojavu trnjenja i gubitka osjećaja, a pri utopljenju crvena, potrebno je potražiti pomoć ljekara.

Ukoliko su nastale smrzotine, a nije moguće odmah dobiti ljekarsku pomoć, ne smiju se koristiti direktni izvori toplote poput grijalica ili radijatora, za njihovo zagrijavanje, jer direktna toplota može uzrokovati oštećenje tkiva.

Pri niskim temperaturama, pomoć ljekara potrebno je potražiti i u slučaju pojave nesvjestice, gubitka ravnoteže, mučnine i povraćanja, kao i u slučaju jake glavobolje. Ukoliko se za zagrijavanje stanova i kuća koristi čvrsto gorivo ili plin, voditi računa o redovnom provjetravanju prostorija.