Završeni radovi na brčanskoj obilaznici – čeka se tehnički prijem

376

Iz Javnog preduzeća “Putevi Brčko” danas je saopšteno da su radovi na izgradnji obilaznice oko Brčkog završeni, a zvanično puštanje u saobraćaj planira se nakon tehničkog prijema.

Predstavnici Vlade i Skupštine Distrikta, javnih institucija i JP “Putevi Brčko” obišli su danas ovaj najskuplji infrastrukturni projekat u Brčkom, za koji su idejne pripreme počele još 2004. godine, a sada 15 godina poslije na 15. maj radovi su i okončani.

Međutim, obilaznica još neće biti puštena u rad, jer  slijedi tehnički pregled, koji može trajati i godinu dana, pribavljanje upotrebne dozvole i tek potom, ukoliko sve bude u redu,  puštanje u saobraćaj, a taj posao je u nadležnosti Vlade Brčko distrikta BiH, saopšteno je iz JP “Putevi Brčko”.

Sama izgradnja obilaznice u dužini od 18,86 km od Gredica do Gorica trajala je četiri godine, a finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, koja otplaćuje Distrikt. Do sada je koštala blizu 28 miliona evra.

“Na samoj trasi je izgrađeno 19 objekata od čega je 11 mostova dužine 35 – 320 m, pet vijadukata i tri potputnjaka. Izvršena je regulacija 18 vodotokova sa obaloutvrdom, koji u mnogome popravljaju hidrološke probleme koji su bili prisutni na terenu. Ukupna dužina tretiranih vodotokova je blizu četiri km. Takođe, unutrašnja odvodnja ili cijev sa prorezom je izgrađena na licu mesta u ukupnoj dužini od oko 23 km. Izgrađeno je šest raskrsnica, od kojih su četiri kružne, a dvije raskrsnice u nivou,” rekao je Miroslav Miškić, direktor JP “Putevi Brčko” i dodao “da je osim trase sa lijeve i desne strane urađeno niz pristupnih puteva ili paralelnih služnih puteva u ukupnoj dužini od oko 24 km. Tehnika, tehnologija i kvalitet izvedenih radova su na vrlo visokom nivou”.

Nakon puštanja obilaznice u funkciju očekuje se značajno saobraćajno rasterećenje u gradu.

„Ova saobraćajnica će u svakom slučaju doprinijeti da se rastereti saobraćaj kroz centar grada. Siguran sam da će ona odgovoriti svojoj svrsi i namjeni. Postoje i inicijative, u zadnje vrijeme su intenzivirani razgovori o tome, da uz ovu trasu bude buduća saobraćajnica, koja će povezivati Sarajevo i Beograd, za što smo veoma zainteresovani“, izjavio je nakon obilaska ovog objekta Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Iako je sve danas na trasi oblilaznice izgledalo spremno za svečano puštanje u rad, presjecanja vrpce nije bilo, a još nema naznaka ni kada će biti.