Zbog korona virusa trpi i brčanska privreda

38

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, danas je održao sastanak s predstavnicima Privredne komore Brčko distrikta BiH, predstavnicima Udruženja poslodavaca i nekoliko privrednika iz Distrikta u vezi sa uticajem korona virusa na privredu Brčko distrikta BiH.

Na sastanku je analizirana trenutna situacija u privredi i dogovoreno da Privredna komora i Udruženje poslodavaca u narednom periodu preduzmu sve mjere da njihovo poslovanje ne bi trpjelo zbog pojave korona virusa. Gudeljević je rekao da je na sastanku zaključeno i da se na ovom polju zajednički prati stanje da bi se napravila procjena i u budućnosti predložile određene mjere Vladi, koja bi pomogla u smanjenju posljedica ovog problema.

“Dogovorili smo se i da se uredno prikupljaju podaci o štetama koje će privreda pretrpjeti u narednom periodu, a to se, prije svega, odnosi na one firme koje rade sa zemljama u kojima je korona virus najaktuelniji, ali i s drugim zemljama. Da štete trpe – to je već izvjesno i znamo da su odgođena sva putovanja kada je riječ o ekskurzijama. Na udaru su firme koje organizuju putovanja izvan BiH, ali isto tako su u problemima i firme koje svoju robu šalju u druge zemlje i koje zavise od repromaterijala koji dolazi iz inostranstva”, kazao je Gudeljević.

Predsjednica Privredne komore Brčko distrikta BiH Sanela Hadžajlić nakon sastanka je rekla da već postoje problemi u privredi koji su u začetku, ali da zbog toga ne treba stvarati paniku.

„Ali treba aktivno djelovati da bismo doveli do toga da privreda što manje trpi zbog korona virusa. Mi smo tu da obavijestimo sve naše članove Privredne komore, Udruženje poslodavaca i sve asocijacije u vezi s problemima koji mogu da nastupe, a sve s ciljem sprječavanja širenja virusa. Potrebno je da se vrši kontrola vozila i svega što dolazi u preduzeće kako se ne bi desilo da se na taj način korona virus proširi. Svako treba da se u svom preduzeću organizuje na način da spriječi unošenje ovog virusa u preduzeće”, kazala je Hadžajlić.