Zbog koruptivnih djela, slobode lišen policijski službenik Granične policije BiH

77

Policijski službenici Centralne istražne kancelarije Granične policije BiH, u koordinisanoj akciji s policijskim službenicima policije Brčko distrikta BiH, Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, kao i u saradnji s Koordinacionim tijelom za zaštitu i spašavanje, kojim predsjedava ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić, a pod nadzorom tužioca Tužilaštva BiH, prema naredbama Suda BiH, dana 17.3.2020. godine, proveli su aktivnosti na sprečavanju, otkrivanju i dokazivanju, nezakonitih, koruptivnih radnji počinjenih od policijskog službenika PGP Brčko, na Međunarodnom graničnom prelazu Brčko, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo „Primanje dara i drugih oblika koristi“, saopšteno je iz Granične policije BiH.

U toku navedenih aktivnosti, prilikom kojih su dokumentovana određena koruptivna djela, slobode je lišen jedan policijski službenik Granične policije BiH, raspoređen u PGP Brčko.

„Navedene radnje pretresa i lišavanja slobode, obavljene su na MGP Brčko. Naime, postoje osnove sumnje da je navedeni policijski službenik, dana 15.3.2020, u poslijepodnevnim časovima omogućio nezakonit ulazak u BiH za tri osobe koje su dolazile s područja s kojeg je zabranjen ulazak u BiH zbog korona virusa. Njima je trebalo da bude izdato Rješenje o odbijanju ulaska u BiH ili su trebali biti smješteni u samoizolaciju uz prethodno izdato Rješenje nadležnog organa. Nezakonitim radnjama, ovaj službenik je direktno ugrozio javno zdravlje većeg broja građana BiH, jer je pomenute osobe nekontrolisano pustio na područje BiH, za određenu sumu novca, koju je zahtijevao od njih. Navedene osobe su u efikasnoj operativnoj akciji Granične policije BiH i policijskih službenika Brčko Distrikta pronađene, locirane i izolovane, čime su spriječene veće posljedice navedenih nezakonitih aktivnosti“, kažu u Graničnoj policiji.

Osim pretresa osumnjičenog policijskog službenika Granične policije BiH, pretresane su i službene prostorije na Međunarodnom graničnom prelazu Brčko, koje je koristio osumnjičeni policijski službenik.

„Zgrožen sam postupcima pojedinaca koji sramote ovu policijsku agenciju, koja se nalazi pred ogromnim izazovima. Sramotno je i poražavajuće, pogotovo u ovakvim trenucima, da imamo neodgovorne i neprofesionalne pojedince koji svjesno čine katastrofalne propuste. Dok se cijela država suočava s velikim izazovima virusa COVID-19 i migrantske krize, Granična policija BiH mora biti primjer da se odgovorno i savjesno postupa u ovakvim situacijama, kao što se mnoge kolege s, gotovo iscrpljujućim kapacitetima, bore protiv ilegalnih migranata i provodeći dogovorene mjere u suzbijanju korona virusa, ulažući zadnji atom snage u zaštiti državne granice, pojedinci svjesno krše zakone i ponašaju se krajnje sramotno i narušavaju ugled Granične policije BiH, što oštro osuđujem. Uz nedovoljne kadrovske i materijalno-tehničke kapacitete, granični policajci se svakodnevno izlažu mnogobrojnim opasnostima i uprkos tome ne posustaju, nego odgovorno obavljaju sve poslove i zadaće. Zato je neophodno da pojedincima, koji ne brane časno titulu policijskog službenika, budu određene sankcije, da ih podsjete na njihovu zakletvu koju su dali na samom početku prihvatanja ovog časnog posla, posebno imajući u vidu ovo teško stanje pandemiju korona virusa i migrantsku krizu. Obećavam javnosti da ćemo upotrijebiti sve moguće kapacitete da očistimo redove od pojedinaca i za svaki oblik neprofesionalnog ponašanja provešće se određene sankcije, da bi spriječili svaki oblik kriminalnog i neprofesionalnog ponašanja“, rekao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH i pozvao sve građane koji uoče nezakonitosti u radu policijskih službenika Granične policije BiH da ih prijave.