Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, uvedene nove mjere u Distriktu

386

Komandant Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH, donio je danas, na osnovu prijedloga Kriznog štaba u zdravstvu, a zbog drastičnog povećanja broja zaraženih lica virusom SARS-CoV-2 na prostoru Brčko distrikta BiH te generalnog pogoršanja epidemiološke situacije, sljedeću naredbu:
– Zabranjuje se kretanje osobama na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u narednih 15 dana u vremenskom periodu od 22.00 do 5.00 časova.
– Dozvoljava se tokom trajanja zabrane kretanja, rad dežurnih apoteka i benzinskih stanica samo u dijelu koji se bavi točenjem goriva.
– Zabrana se ne odnosi na zaposlene koji vrše službene dužnosti ili su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti u vezi s proglašenjem stanja prirodne nesreće zbog korona virusa, kao i zaposleni u pravnim licima u kojima se radi kontinuiteta proizvodnje rad odvija u smjenama.
– Nalaže se obavezno nošenje zaštitne maske (prekrivena usta, nos i brada) u grupi dva ili više lica na otvorenom prostoru i da održavaju fizičku distancu od 2 metra.
– Svim ugostiteljskim objektima na području Brčko distrikta BiH u narednih sedam dana ograničava se obavljanje djelatnosti do 20:00 časova.
– Dozvoljava se maksimalno četiri osobe za jednim stolom u ugostiteljskim objektima na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.
– Zadužuje se Inspektorat da vrši pojačanu kontrolu poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u ugostiteljskim objektima, a sve s ciljem sprečavanja širenja bolesti COVID-19, te ukoliko se utvrdi nepoštovanje epidemioloških mjera u ugostiteljskom objektu istom onemogući daljnji rad do kraja radnog vremena tog radnog dana.
– Ograničava se rad sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću, kao i teretana, fitnes centara, škole sporta, rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru u narednih sedam dana do 20:00 časova.
– Preporuke koje su važile ranije u vezi sa postupanjem i mjerama za sprečavanje širenja ove bolesti, a koje su još u primjeni, objavljene su na službenoj stranici Vlade Brčko distrikta BiH da bi oni na koje se odnose mogli da ih primjenjuju.
Proljetni odmor za učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine pomjera se na period od 29.3.2021. do 2.4.2021. godine.
– Sve navedene naredbe stupaju na snagu od 29.3.2021. godine.

„Veliki je pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu i broj novozaraženih virusom korona u Brčkom, stoga smo uveli restriktivnije mjere koje važe za narednih sedam dana, a dalje ćemo pratiti situciju i donositi naredbe. Namjera je bila da ne zabranjujemo rad privrednim subjektima. Teška je situacija i mi u Kriznom štabu vagamo šta je najispravnije da uradimo. Procjena je javnog zdravstva da idemo sada sa ovakvim mjerama i da nećemo zakasniti i ako bude trebalo da zatvorimo sve ukoliko se situacija ne bude popravljala,“ rekao je komandant Štaba za zaštitu i spasavanje i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postBrčko sutra gasi svjetla za planetu Zemlju
Sledeći postKošarkašice KK Lavovi iz Brčkog nadomak titule šampiona Republike Srpske