Zbrka i među umjetnicima – Kamerni teatar ipak nastupa

31

Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, saopštio je danas je da će predstava “Šindlerov lift” ipak biti odigrana na Susretima pozorišta u Brčkom, a da će svaki pojedinac odlučivati da li želi da prihvati eventualnu nagradu festivala ili ne.

Ova situacija se, podsjećamo, događa nakon saznanja da je u žiriju Branislav Lečić, kojeg je glumica Danijela Štajnfeld optužila za silovanje, iako istraga nije našla dokaze za to, te optužba nakon predistražnih radnji protiv njega nije podignuta.

Kokan Mladenović i Darko Cvijetić, reditelj i pisac predstave, prethodno su saopštili da se povlače sa festivala, međutim to je bio njihov stav, ali ne i stav teatra.

“Kamerni teatar 55 godinama je redovni takmičar sa mnogobrojnim predstavama na festivalu u Brčkom. Sa tog festivala donosili smo desetine nagrada i poštujemo energiju i želju svih ljudi oko festivala da on i danas traje i svjedoci smo kontinuiranog podizanja teatarskih i organizacijskih standarda tog festivala, što je za kulturni život bosanskohercegovačkog društva i te kako važno”, naveli su u pismu koje popisuje direktor Emir Hadžihafizbegović sa zaposlenima.

Dodali su da su nakon svih dešavanja i međusobnih razgovora svih učesnika u predstavi odlučili da teatar predstavu odigra, a da o eventualnim nagradama, tj. njihovom prihvatanju od strane takvog žirija, svaki pojedinac sam odluči.

“Žao nam je da je festival u Brčkom postao temom dnevno političkih moralisanja i utvrđivanja etičkih svjetonazora, a ne omaž i slavljenje pozorišta kao mjesta kreacije, ushićenja i popravljanja stanja duha. U to ime pozivamo sve ljubitelje teatra u Brčkom da 23. novembra 2021. godine dođu u Dom kulture Brčko i prisustvuju jednoj velikoj teatarskoj priči o zločinu i nepresuđenom genocidu koji se u vrijeme teške agresije na BiH desio u gradu Prijedoru. Ova istina ispričana u romanu Darka Cvijetića, a vođena genijalnim rediteljskim rukopisom Kokana Mladenovića mnogo je važnija i bitnija od svih žirija svijeta”, navodi se u saopštenju Kamernog teatra 55.

Prethodni postBrčanske odbojkašice i odbojkaši ponovni osvajači KUP-a Republike Srpske
Sledeći postOtkazana večerašnja predstava na Susretima pozorišta