Zdravstveni nadzor se može prekinuti stranim državljanima ako napuštaju BiH

34

Damir Bulčević, šef Inspektorata Brčko distrikta BiH, danas je na konferenciji za medije govorio o produženju izolacije, te o prekidu izolacije i zdravstvenog nadzora nad osobama koje je Krizni štab kategorisao kroz nedavnu naredbu.

„Krizni štab je donio odluku o produženju izolacije na 28 dana. Tada smo se suočili sa tehničkim problemima kada je riječ o izdavanju rješenja svim osobama koje su u tom momentu imale rješenje. Ujedno, donijeli smo odluku da članovima porodice, odnosno onim osobama koje imaju rješenje, izdamo rješenja o izolaciji, ukoliko nemaju posebnu stambenu jedinicu ili uslove da budu odvojeni od svojih članova porodice“, rekao je Bulčević.

Potom je uslijedio niz poziva o načinima prekida izolacije radi vraćanja na posao u inostranstvo i vraćanja stranih državljana u svoje zemlje, za šta je nađeno rješenje, potvrdio je šef Inspektorata.

„Krizni štab donio je naredbu kroz koju se naređuje sanitarnoj inspekciji Brčko distrikta BiH da na zahtjev stranog državljanina ili državljanina BiH koji se nalazi u Brčkom, a ima rješenje sanitarnog inspektora o zdravstvenom nadzoru i izolaciji, može dozvoliti prekid zdravstvenog nadzora i izolacije radi napuštanja BiH, ukoliko ta osoba ima prebivalište u drugoj državi, ima radnu dozvolu i boravak u drugoj državi ili radi liječenja. U saradnji s Policijom Distrikta takve osobe će iz samoizolacije biti propraćene do granice, sanitarni inspektor će izdati rješenje o prekidu izolacije i na taj način oni mogu preći u drugu državu“, rekao je Bulčević.

Kontakt telefon za ova lica je 049/220-061, a vrijeme u kojem mogu da pozovu Inspektorat je od 13:00 – 14:00 časova.