Zdravstveni radnici apeluju na pridržavanje mjera Kriznog štaba

80

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici rekao je da u Distriktu nema nijedno registrovano pozitivno lice na korona virus i da se trenutno 636 lica nalazi u kućnoj samoizolaciji.

“Za sada imamo četiri lica koja su podvgnuta testiranju i od ta četiri lica dva su negativna, a za ostala dva čekamo rezultate. Takođe, iz dana u dan sve bolju uvezanost i saradnju imamo između Inspektorata, Policije Brčko distrikta BiH i Odjeljenja za javnu bezbjednost. U funkciji je broj telefona 080050606 na koji se građani mogu informisati o svemu vezanom za korona virus. Ovaj broj je bio preopterećen, ali od jutros imamo sedam izlaza, tako da je očekivati da će prohodnost biti puno veća. Danas smo angažovali i mikrobiologa i očekujemo da pruži pomoć brčanskom javnom zdravstvu. Takođe, u toku je i nabavka opreme, a jedan dio je već isporučen. Imaćemo i softver na kojem će biti sve centralizovano i koji će sadržavati sve podatke o licima koji su pod nadzorom”, rekao je šef Odjeljenja Pezerović.

Anđa Nikolić, šef Pododjeljenja za zdravstvo, uputila je još jednom apel građanima da se drže uputstava nadležnih jer, kako je rekla, to je za sada jedini način da se zaštitimo od mogućeg širenja virusa.

“Molim i apelujem na građane da se pridržavaju naših uputstava, jer to je jedini način da se sačuvamo. Potrebno je da se oni koji ostaju u izolaciji, pridržavaju dobijenih preporuka. Svi se moramo udružiti i poštovati, jer iz sata u sat broj samoizolovanih se povećava i vjerujte malo je onih koji izlaze u odnosu na broj osoba koje dolaze u Distrikt. Imamo registrovano 636 osoba koje su stavljene pod nazor, a to je dijelom i posljedica neposlušnih građana koji su, bez obzira na naš apel, krenuli masovno da dolaze iz inostranstva u BiH”, kaže Anđa Nikolić.

Epidemiolog Mirjana Kuzmanović, takođe je uputila apel građanima da poštuju mjere koje su naložene, jer kako je naglasila, nepoštovanje tih mjera otežava posao zdravstvenim radnicima, koji su bitni u ovakvoj situaciji.

“Zdravstveni radnici su uključeni 24 časa i dostupni su našem stanovništvu. Panika kod građana treba da se smiri da bismo mogli bez problema djelovati. Svjesni smo svi da možemo biti potencijalni kandidati i nosioci virusa, te se zbog toga moramo pridržavati mjera. Svi oni koji dolaze u Brčko moraju se javiti na broj telefona 080050606, da bismo mi imali njegovu evidenciju i da bi se pratilo njegovo zdravstveno stanje”, kazala je Kuzmanović.

Ona je naglasila da je inkubacioni period za sada 14 dana, ali i da se može produžiti na 28 dana.

“Inkubacioni period za sada je 14 dana i može se produžiti i na 28 dana. Simptomi korona virusa su identični kao i kod gripe, s tom razlikom što je temperatura kod gripe jako visoka i obara pacijenta, a kod korona infekcije ta temperatura tinja dva do tri dana, pa onda se pojavi glavobolja, mučnina, opšta slabost. Nešto od ta tri znaka nama mora da ukazuje na sumnju da bismo testirali pacijenta. Influenca gripe je već u fazi silaska i mnogo je manja zato što je njen kulminacioni period prošao. Sada ide ljepše vrijeme i očekuju se bolji rezultati”, kazala je Kuzmanović.

Ona je naglasila da se poštivanjem mjera postiže i da zdravstvena ustanova bude zaštićena jer su, kako je rekla, u ovakvoj situaciji zdravstveni radnici svima potrebni.

“Ako se zaraza pojavi, cilj nam je da ne uđe u zdravstvene ustanove, što bi bilo fatalno. Kada se zdravstveno osoblje inficira onda je karantin za kompletnu ustanovu. Da do toga ne bi došlo, mi smo izdvojili ambulatnu koja radi 24 časa u Domu zdravlja. Ukoliko je teži slučaj, mi smo napravili i za ležeće pacijente mjesto i tu imamo 25 kreveta, pet respiratora, a čekamo dodatnu nabavku respiratora. Pridržavajmo se uputstava, jer mi nemamo infektivno odjeljenje, niti možemo očekivati da u okruženju prime naše pacijente”, zaključila je Kuzmanović.