Zelena terapija – boravak u prirodi jača imuni sistem

74

Iako za to ne treba posebna mudrost, naučnici sa Javnog istraživačkog univerziteta u Exeteru u Velikoj Britaniji dokazali su da su ljudi koji provode najmanje dva sata sedmično u prirodi zdraviji i psihički stabilniji, od onih koji to ne čine. U istraživanju je učestvovalo 20.000 ljudi.

Stres, brige, užurban način života, ugroženo zdravlje, nestabilne finansije, digitalno doba zbog kojeg smo sve više ispred ekrana i upijamo razne sadržaje, uglavnom negativne, nezdravo utiču na ljudsko tijelo i organizam, koji žudi za prirodnim okruženjem.

Naučnici kažu da 120 minuta provedenih u prirodi mogu da zamijene pet dana jedenja voća i povrća i 150 minuta vježbanja.

Izloženost čistom vazduhu čovjekov organizam čini otpornijim na bolesti.

“Biljke emituju određenu antibakterijsku i protugljivičnu hemijsku tvar, koja se naziva fitoncid, a koja stimuliše čovjekov organizam da proizvodi više odbrambenih stanica,” jedan je od zaključaka istraživanja.

Priroda pozitivno utiče i na tijelo i na um. Tijelo štiti štiteći, između ostalog, kardiovaskularnu funkciju, a um oporavljajući ga makar i samo gledali na prirodno okruženje kroz prozor.

Ipak, kada god ste u mogućnosti, radije boravite na otvorenom, što više u prirodnom okruženju, među zelenilom.

Boravak u prirodi, pa još po sunčanom danu, doprinosi popunjavanju zaliha D vitamina u organizmu, čiji se manjak povezuje sa osteoporozom, kancerom, Alzherimerovom bolešću. Boravak na suncu smanjuje rizik od dijabetesa, autoimunih bolesti, multipla skleroze i srčanih bolesti.

Boravak u prirodi dobra je prevencija i za sindrom “kompjuterskog vida”, koji se odnosi na predugo gledanje u ekran, a simptomi su zamagljen vidi, duple slike, crvene i suve oči, iritacija oka, glavobolja, bol u vratu i leđima.

Kada provodimo mnogo vremena u zatvorenom prostoru, pod vještačkim svjetlom, možemo poremetiti biološki sat i san. Izlaganje jutarnjim zracima sunca uspostavlja normalni ciklus spavanja, a nekoliko sati u prirodi i njegovoj stabilizaciji.

Priroda nevjerovatno utiče i na mentalno zdravlje. Šetnja u prirodnom okruženju, šumi, parku, livadi, pored rijeke – gdje ko ima priliku, doprinosu smanjenju stresa, depresije, oporavku imuniteta. Ukoliko uz to uradite i poneku vježbu, vaše kosti će vam biti zahvalne, jer sjedenje uzokuje nakupljanje masnih naslaga i stvaranje loše gustoće kostiju. Uz to, poboljšava se i fizički izgled, stav, raspoloženje. Šetnja po travi, posebno bosih nogu, gdje je to bezbjedno, donosi blagodeti kao sunčeva svjetlost, vazduh, voda ili hrana.

Za one koji imaju više vremena ili finansijskih mogućnosti, najbolji je višesedmični boravak na nekoj od planina, kojima je naša zemlja bogata.

Čovjekovom organizmu treba tri do pet dana da se prvikne na planinu, zbog razlike u vazduhu, pritisku, temperaturi, a najbolji efekat uticaja prirodnog planinskog okruženja na organizam postiže se za dvije do četiri sedmice.

“Kardiovaskularnim, odnosno srčanim bolesnicima, boravak na planini olakšava rad srca i smiruje disanje, ubrzava metabolizam i skida kilograme. Optimalna nadmorska visina preporučljiva za boravak ovim licima je oko 1.000 m, a tokom boravka u prirodi preporučljive su i lagane šetnje i izbjegavanje većih fizičkih napora i uzbrdica. Plućni bolesnici već vijekovima svoj spas pronalaze među planinskim vrhovima. Planinska klima prija i anemičnim bolesnicima i pomaže im da povećaju nivo hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca,” kažu doktori.

Naša uža i šira okolina obiluju prirodnim bogatstvom, šumama, livadama… Brčko se nalazi na međunarodnoj rijeci, tako da se ne možemo žaliti da prirodnog okruženja nemamo, a svako od nas može barem dva sata sedmično izdvojiti za šetnju u prirodi.