Žensko preduzetništvo – realizovane radionice iz digitalnog marketinga i engleskog jezika

367

Tokom ljetnjih mjeseci, polaznice radionica realizovanih u okviru projekta “Women in business”, pohađale su dva puta sedmično po dva časa iz oblasti digitalnog marketinga i poslovnog engleskog jezika.

Projekat je u Brčkom realizovala Omladinska organizacija “Mali Princ”, a čitava priča dio je većeg projekta, koji realizuje Agencija za razvoj preduzeća (EDA) Banjaluka, pod nazivom „Evropski Akt o malom biznisu kao okvir strategija i politika za MSP u BiH – SBA u BIH“, koji finansira Sida – Styrelsen för Internationellt Utvecklingssamarbete putem Švedske ambasade u BiH, i uz podršku Odeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Brčko distrikta BiH.

Polaznicama je kroz radionice digitalnog marketinga prezentovano na koji način mogu da kreiraju poslovne profile na društvenim mrežama, kako da se predstave ciljanoj publici – svojim kupcima, na koji način da kreiraju objave, promovišu i prodaju određene proizvode ili pružaju usluge iz njima interesantnih oblasti, zatim kako da naprave dobru fotografiju, prezentaciju, slogan i sl. i plasiraju u javnost.

Polaznice su naučile i kako da kreiraju blog i svoju web stranicu, te su mnoge tokom radionica osmislile kojim to poslovima žele da se bave, a druge su naučile kako da kvalitetnije i efektivnije prezentuju poslove koje već vode.

Sve to pratile su lekcije iz engleskog jezika, fokusirane na poslovne termine, a koje su obrađivale teme poput proširenja tržišta, unapređenja poslovnih prilika, marketinških strategija, spajanja preduzeća, kreiranja novih poslovnih ideja, kanala prodaje i sl., uz interaktivnu diskusiju kako kreirati poslovne prilike ili unaprijediti već postojeće poslove.

Nezaobilazna je bila i lekcija o javnom nastupu i prezentacijskim vještinama, a organizator se potrudio da o svim predavanjima učesnice dobiju i odgovarajuću literaturu.

Ciljna grupa su bile žene koje se već bave određenim poslovima, ili rade od kuće ili imaju kvalitetnu ideju za posao koji tek žele da razviju, sa namjerom da unaprijede svoje poslovanje i da ostvare zaradu.

Ovo je ujedno bila prilika i za međusobno bolje upoznavanje polaznica radionica, sticanje novih prijateljstava, te povezivanja na ličnom i poslovnom planu.

Nakon završetka projekta u Brčkom, učesnicama su dodijeljeni i sertifikati o uspješnom pohađanju programa projekta.