Zgrada policije Brčko distrikta BiH mora biti završena do sredine 2018. godine

167

Vlada Brčko distrikta BiH razmatrala je danas Informaciju o izgradnji i korišćenju nove zgrade Policije Brčko distrikta BiH, o kojoj bi Skupština Brčko distrikta BiH trebalo da raspravlja u srijedu 29.11.2017. godine.

Gradonačelnik Siniša Milić rekao je u obraćanju medijima da informacija sadrži obiman materijal u kojem su hronološki poređani događaji tokom izvođenja radova, ali i problemi koji su se javljali prilikom realizacije ovog projekta proteklih godina, kao i prijedlog mjera koji uključuje angažovanje stručnih lica, odnosno projektanata koji će utvrditi obim radova neophodnih za završetak i tehnički prijem projekta.

Zbog činjenice da su se pojavili tehnički problemi zbog kojih zgrada nije mogla dobiti upotrebnu dozvolu javila se potreba da se greške u radovima otklone, što iziskuje dodatna novčana sredstva. Već duže vrijeme prolongira se rok za useljenje Policije u novu zgradu i mislim da je ovo krajnji trenutak da se ovaj projekat okonča. Mi smo imali nekoliko sastanaka s predstavnicima donatora, odnosno Evropskom komisijom koja je izričita u stavu da ovaj projekat mora biti završen jer njihova donacija iznosi oko 3,5 miliona eura i mi ćemo u narednom periodu morati da angažujemo odgovarajuće projektante, tehničku struku, koji će utvrditi koji su to radovi neophodni da se izvrše da bi zgrada mogla dobiti upotrebnu dozvolu“, pojasnio je gradonačelnik i dodao da će nakon toga biti neophodno da Skupština odobri dodatna sredstva u budžetu, da bi radovi bili što prije okončani.

Brčko mora zgradu Policije staviti u funkciju najkasnije do sredine naredne godine jer se može desiti da Evropska komisija postavi pitanje zašto zgrada nije završena i traži da se sredstva koja su uložena vrate. Niko od nas ne želi da dođe u takvu situaciju. To šta je bilo u prethodnom periodu neka utvrđuju ako treba i istražni organi. Ja sam na mjestu gradonačelnika godinu dana, a ovaj problem traje mnogo duže. Moja je želja da ovu zgradu privedemo namjeni u što kraćem roku u saradnji s Evropskom komisijom s kojom vršimo konsultacije. Posljednji put smo održali sastanak protekle sedmice“, naglasio je gradonačelnik Milić.

Nova zgrada Policije Brčko distrikta BiH svečano je otvorena 17.02.2016. godine. Izgradnju je finansirala Evropska komisija sa 3,5 miliona evra i Vlada Brčko distrikta BiH koja je na kraju investirala takođe oko 3,5 miliona evra, iako je prethodno planirano 1,5 miliona evra. Međutim, iako je prošlo skoro dvije godine od svečanog presjecanja vrpce, brčanska policija je i dalje smještena u objektu u centru grada, jer nova zgrada čija je gradnja počela 2008. godine i dalje nije tehnički primljena, nije dobila upotrebnu dozvolu i ne može da bude useljena zbog ozbiljnih propusta na sistemu protivpožarne zaštite koji mogu da ugroze objekat i živote ljudi u njemu. Otklanjanje ovih problema iziskuje velika novčana sredstva i zahtjevne radove.

Površina objekta je 9.500 metara kvadratnih, a osim Policije Distrikta, u ovu zgradu bi trebalo da budu smještene i Granična policija i Služba za poslove sa strancima.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime