Žiri Susreta pozorišta ipak ocijenio učesnike festivala

62

U nešto pomirljivijem tonu, nego prethodnih dana, direktor Direkcije Susreta pozorišta u Brčkom Jakov Amidžić održao je konferenciju za novinare, na kojoj je objavio imena pojedinaca i kolektiva kojima je dvočlani stručni žiri festivala (ipak) dodijelio nagrade, te imena nagrađenih odlukom žirija publike.

“Bilo je određenih problema, ali to nije umanjilo kvalitet festivala ni izvedenih predstava. Žiri je imao ugovornu obavezu da donese odluke. Iz odluka žirija crpićemo nagrade. Večeras neće biti svečane dodjele nagrada. Sada svima šaljemo upit da se izjasne da li prihvataju nagradu ili ne. Imaće rok od nekih pet dana da se izjasne o tome”, rekao je Amidžić.

Amidžić je podsjetio da se dio protagonista izuzeo iz procesa žiriranja, takođe je jedan član žirija istupio iz procesa žiriranja, kao i jedan član Organizacionog odbora, koji je imao zamjerku na tematiku određenih predstava.

Na pitanje novinara da li razmišljaju o sankcijama prema onima koji su istupili iz žiriranja, Amidžić je odgovorio sasvim suprotno: “Ne, ne razmišljamo o sankcijama. Nijedan nesporazum nije proistekao iz Brčkog i Brčaka. Hvala im do neba što su došli u ovo turbulentno vrijeme i odigrali predstave. Biće potrebno unijeti izmjene, a meni je ovoga preko glave i o tome neka razmišlja sljedeći organizacioni odbor i direktor!”

Iako se, dakle, još ne zna ko će prihvatiti nagradu festivala, odluka stručnog žirija o laureatima 38. Susreta pozorišta u Brčkom je sljedeća:
– NAGRADE POZORIŠTIMA IZ BOSNE I HERCEGOVINE:
– Nagrada za najbolju mladu glumicu dodjeljuje se Lani Zeničanin i Tijani Zeherović za ulogu djevojčica u predstavi “Šindlerov lift” produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo (3.000 KM)
– Nagrada za najboljeg mladog glumca dodjeljuje se Dini Hamidoviću, sinu Kurtu i Isi Seksanu za ulogu dječaka u predstavi “Šindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo (3.000 KM)
– Nagrada za muziku dodjeljuje se Ireni Popović za muziku u predstavi “Šindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo (3.000 KM)
– Nagrada za kostim dodjeljuje se Ivani Ristić za kostim u predstavi “Derviš i smrt” u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka (3.000 KM)
– Nagrada za scenografiju dodjeljuje se Adisi Vatreš Selimović za scenografiju u predstavi “Šindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo (3.000 KM)
– Nagrada za najbolju žensku ulogu dodjeljuje se Maji Izatbegović za ulogu u predstavi “Šindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo (3.000 KM)
– Nagrada za najbolju mušku ulogu dodjeljuje se Željku Erkiću za ulogu Hasana u predstavi “Derviš i smrt” u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka (3.000 KM)
– Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Kokanu Mladenoviću za režiju predstave “Šindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo (5.000 KM)
– Nagrada za najbolji dramski tekst nije dodjeljena, jer se ne dodjeljuje nagrada za dramatizaciju, nego isključivo za dramski tekst, kojeg ove godine nije bilo
– Nagrada za najbolju predstavu i Zlatna statua Vijećnice dodjeljena je predstavi “To nikada nigdje nije bilo” u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo (10.000 KM)

NAGRADE ZA SVA POZORIŠTA – UČESNIKE SUSRETA
– Grand Prix Susreta za najbolju žensku ulogu dodjeljuje se Anji Šovagović Despot za ulogu Jakovice u predstavu “Usidrene” HNK Split – Gradskog kazališta Gavela i HNK Zadar (5.000 KM)
– Grand Prix Susreta za najbolju mušku ulogu dodjeljuje se Slavenu Vidaku za ulogu Tvrtka u predstavi “To nikada nigdje nije bilo” u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo (5.000 KM)
– Grand Prix Susreta za najbolju predstavu u cjelini i Statua Susreta dodjeljuje se predstavi “Šindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo (12.000 KM)

Žiri publike (Anel Šuvalić, Alma Jukan, Lidija Savić, Anto Basić i Jovanka Radovanović) donio je sljedeću odluku:
– Nagrada za najbolju žensku ulogu dodjeljuje se Snežani Vidović za ulogu u predstavi “Sedam strahova” BNP Zenica (2.500)
– Nagrada za najbolju mušku ulogu dodjeljuje se Admiru Glamočaku za ulogu u predstavi “Šindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo (2.500 KM)
– Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi “Derviš i smrt” u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka (5.000 KM).

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postTužilaštvo Distrikta poziva sugrađane da popune upitnik za unapređenje rodne ravnopravnosti
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 29.11.2021. godine do 5.12.2021. godine