Život deminera u Brčko distriktu

114
brckodanas-com-dragan-deminer

Za ljude koji uklanjaju mine rat još uvijek nije završen, jer oni nikad ne znaju hoće li se vratiti u svoj dom po odlasku u minsko polje. Dragan Jelić, djelatnik Odsjeka za civilnu zaštitu u Vladi Distrikta, postao je deminer odmah poslije rata, a jedan je među rijetkim brčanskim deminerima koji je zajedno sa vojnim timom dnevno znao podići do 100 mina postavljenih u grupama. Dva puta je stao na minu koja se na sreću nije aktivirala. Imao je nekoliko životnih iskušenja, od kojih i gubitak prijatelja u minskom polju dok su skupa radili, no i dalje, kaže, voli svoj posao.

“Uvijek sam odlazio u minska polja, nikad razmišljajući da mi se nešto može desiti. Imao sam dobar tim gdje smo sve dijelili, od hrane do pomoći u privatnom životu. Družili smo se, no 2005. godine smo radili jedan projekat o čišćenju mina u selu Boškovići gdje sam na radilištu izgubio druga. Radio sam klečeći, njegova staza je bila 25 metara od mene i odjednom sam čuo eksploziju, vidio sam crni dim, došao sam trčeći do njega, ostao je bez obje noge, ispustio je glas, a ja sam se nadao da će preživjeti odvezli smo ga u bolnicu u Zvorniku…vidio sam strašne stvari…i tad sam rekao sebi da mi ne treba više da ovo radim, ali nije prošlo mnogo vremena ponovno sam se vratio u minsko polje i uništavanje mina”, ispričao nam je Jelić.

Esad Aletić, šef Regionalnog ureda BH Maka Brčko distrikt nije zadovoljan statusom deminera u BiH, a osvrnuo se na Zakon o razminiranju Republike Hrvatske kojim je riješen status deminera, navodeći između ostalog, da se tim Zakonom regulira radni vijek deminera u minskom polju od maksimalno deset godina.

“Kod nas je”, kaže, “Zakon o deminerima uopćen kada su u pitanju državne institucije. Za deminere koji radi u privatnim kompanijama ovo pitanje nije regulisano“, ističe Aletić.

Vođen posljednjim slučajem o stradalom demineru u Pelgićevu, gdje se nije znala lokacija o miniranom području, Aletić apelira građanima da poštuju oznake o upozorenju na mine, nesavjesnim građanima da ne skidaju trake sa tim oznakama, kao i da ne zalaze u rizična polja bivših linija razgraničenja.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime