Zorka Stojanović – veliki borac dobrog srca

607

Zorka Stojanović, bokserka Kluba borilačkih vještina „Jedinstvo“ Brčko, do sada je ostvarila vrhunske rezultate u borilačkim vještinama, ali njen put je, reklo bi se, tek počeo.

Višestruka je prvakinja Bosne i Hercegovine u boksu, kik-boksu, prvakinja Balkana u kik-boksu, prvakinja Srbije u MMA (Mixed Martial Arts – mješovite borilačke vještine), amaterska svjetska WKF (The World Karate Federation) MMA prvakinja, amPro MMA WKF prvakinja Evrope i profi WKN MMA Interkontinentalna prvakinja.

Zorka ima više od 50 amaterskih mečeva u boksu i kik-boksu. Njen amaterski MMA skor je pet  pobjeda i dva poraza. Profesionalni skor u disciplini kik-boks je 10 pobjeda i tri poraza, a MMA skor je šest pobjeda i dva poraza. Zorka je zasigurno najveća nada ženskog MMA na ovim prostorima, a nedavno je potpisala ugovor sa MTK GLOBAL menadžerskom agencijom.

“MTK GLOBAL je britanska agencija koja zastupa veliki broj UFC, Bellator i PFL boraca, a najveće ime koje imaju na “spisku” je Daren Till. To znači da mogu da se nadam da uskoro učestvujem u najboljim svjetskim organizacijama. Vrijeme je preda mnom, imam samo 21 godinu i velike planove, među kojima da povećam, naravno u svoju korist profesionalni skor od 6-3”, kaže Zorka.

Ova mlada djevojka proglašena je i za najbolju bokserku lige Republike Srpske za sezonu 2017/18. godinu.

“Moja velika, vjerovatno i najveća podrška, je moj trener Borislav Vujanović i Klub borilačkih vještina “Jedinstvo” Brčko. Za MMA me opredijelilo odrastanje uz dva starija brata i neka potreba da sama, na svoj način, čvrsto, ostvarim neka svoja prava. Studiram Saobraćajni fakultet u Banjaluci, ali nakon deset godina aktivnog treniranja i takmičarskih uspjeha, ipak sebe vidim kao profesionalnog MMA borca”, kaže Zorka.

Da bi se bilo ko ozbiljno bavio bilo kojim sportom, potrebno je dosta odricanja.

“Sve sam podredila ovom sportu i na prvom mjestu su mi treninzi. Kada se bliži neko takmičenje, bukvalno treniram svaki dan, ujutro i uveče, i na osnovu toga planiram druge obaveze. Nekada imam i tri treninga u toku dana. Bazični treninzi su u Brčkom gdje sa trenerom Vujanovićem treniram kik-boks i MMA. Na điju-đicu idem u Bijeljinu, a rvanje treniram u Beogradu sa Crvenom zvezdom i trenerom Bokijem Gaćešom”, priča Zorka.

Njena fizička građa i konstitucija nikada ne bi otkrili koliko je spretna, talentovana i uspješna u bavljenju borilačkim vještinama. Međutim, ovaj sport je jako grub, a posljedice se osjećaju tek po završetku meča. Do sada je imala dvije operacije koljena, ali se uspješno oporavila i kaže da ne osjeća nikakve posljedice tih zahvata.

U KBV “Jedinstvo” došla je kada je imala 12 godina. U početku se nije posebno primjećivala, ali se upornim radom, čvrstom voljom i željom da se aktivno bavi ovim sportom, sama nametnula, te je trener sa njom počeo ozbiljnije da radi.

“Zorka studira, radi i trenira svakodnevno. Izuzetno je uporna i dobra djevojka, išla je korak po korak da bi dovde došla i sada je već niz godina najbolja u državi. Dakle, ne postoji niko bolji od nje, i često imamo problem da joj nađemo odgovarajućeg protivnika, jer niko neće sa njom da se bori”, kaže trener Borislav Vujanović.

Svi zainteresovani dječaci i djevojčice koji žele da savladaju borilačke vještine, dobro došli su u KBV “Jedinstvo” Brčko. Trenizi se održavaju utorkom, četvrtkom i petkom u večernjem terminu u sali Partizan.