Zvaničnici Distrikta razgovarali s ambasadorkom Austrije u BiH i supervizorom za Brčko

16

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, njegov zamjenik Anto Domić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić i njegov zamjenik Ivo Filipović danas su se u Gradskoj vijećnici sastali s ambasadorkom Republike Austrije u BiH nj. e. Ulrike Hartmann i Michaelom Scanlanom, prvim zamjenikom Visokog predstavnika i supervizorom za Brčko distrikt BiH.

Ambasadorku Austrije u BiH i supervizora za Brčko, zvaničnici Distrikta informisali su o planovima i obavezama vlasti u Distriktu, kao i o najvažnijim infrastrukturnim projektima koji su u pripremi.

„Na sastanku smo ih informisali o kratkoročnim obavezama koje smo pred sebe postavili posebno u zakonodavnom postupanju i vrlo brzo ćemo donijeti Zakon o sukobu interesa što je jako važno u ispunjavanju naših obaveza i zacrtanih prioriteta pridruživanju i članstvu Evropskoj uniji. Takođe, informisali smo ih i o našim važnim infrastrukturnim projektima, između ostalog, i o projektu vodosnabdijevanja Brčkog, tj. o glavnom transportnom cjevovodu koji je pomognut neposredno od strane Austrijske ambasade sa preko 450.000 evra čime Austrija ponovo potvrđuje da je naš velik prijatelj,“ rekao je gradonačelnik Kadrić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je u prethodnom periodu Distrikt uradio mnogo toga, da je doneseno niz zakona, kao što su Zakon o budžetu, Zakon o udruženjima i fondacijama, kao i Zakon o mirnom okupljanju, te da su ovi propisi doneseni u saradnji sa OHR-om. Milić je podsjetio da je Distrikt pokrenuo niz projekata uz podršku međunarodne zajednice, te da je opredijeljen za reformski put javne uprave, za šta očekuje njenu i podršku Austrije.

Ambasadorka Austrije u BiH nj. e. Ulrike Hartmann rekla je da je Austrija zainteresovana da podržava Brčko distrikt BiH i da to planira i u budućnosti.

„Najveća investicija u Distriktu je upravo austrijska firma Bimal Agrana i kako čujem postoji i namjera i želja da se još mnogo investira u narednim godinama kako bi se stvorilo još više radnih mjesta u Distriktu. Sada je početak mandata i pravo je vrijeme za vlast da donese odluke i da sarađuju s Bimalom. To će biti uspjeh i ujedno veliki signal za druge potencijalne investitore iz EU i Austrije da dolaze ovdje. Brčko je blizu granice EU, blizu autoputa, ima luku i mislim da može biti primjer BiH,“ izjavila je Hartmann.

Michael Scanlan, prvi zamjenik Visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH, rekao je da se ovim sastancima šalje snažna poruka.

„Brčko može zaista ponuditi kvalitet života kakav svi građani Distrikta očekuju ako je spremno da uspostavi odgovarajući zakonski okvir i da na transparentan način proširi svoja budžetska sredstva, da se uključi u provođenje reforme javne uprave, da stvori jedno okruženje koje će biti okruženje u kojem su investitori dobrodošli kako strani tako i domaći. Takođe, Brčko može pokazati i ostatku BiH šta je moguće postići u BiH. Vrijeme da se djeluje je sada i mjesec mart je mjesec od ključnog značaja,“ naglasio je supervizor Scanlan.

Nakon sastanka sa zvaničnicima Distrikta ambasadorica Austrije i supervizor za Brčko distrikt BiH posjetili su i JP „Luka Brčko“.